Sunday, November 10, 2013

Minu Stockholm



Ootasin põnevusega Minu Stockholmi  saabumist. Stockholm on ju meile geograafiliselt  nii lähedane linn ja enamasti arvame kõik, et me teame tast piisavalt palju, mis sellest, et korra või paar on sinnapoole kiigatud. Minu teadmised ja kogemused selle linnaga ei ole eriti suured. Seega lootsin siis natuke oma kogemustepagasile selgitust saada ja Rita Ahonen avardas senist pilti päris hästi.
Kui inimene nõukaaegsest olemisest satub suurde ilma, siis halenaljakad juhtumised on küll garanteeritud. Ja neid, kord suuremaid ja siis väiksemaid äpardusi Rital ikka juhtus. Raamatule andsid need naljad rõõmsa nüansi juurde.
Kuid lisaks naljale, annab autor oma visaduse ja erinevates olukordades toimetulekuga  kinnituse, et tubli naine saab igal juhul hakkama.   Kogu loos on olevik minevikuga läbi põimitud, mis annab loetule efekti juurde. Kauge aja tagant kõike ju ei mäleta, aga kui meenutama hakata, siis tulevadki esile killud, millest saab kokku ühtse ajastupildi.  Väga toreda tervikliku mulje jättis ka Rita esitatud Rootsi haridussüsteemi kirjeldus. 
Kuna 192. leheküljel käsitletakse väga pikka perioodi, siis mõned teemad jäid siiski minu arvates hüplikuks. Näiteks abikaasa oli, oli, ja siis kadus kogu loost.  Ilmselt ei olnud Heiki oluline osa Rita   kogemustepagasist. Või vähemalt näib, et  ühise kogemuse ja kogemise aega ei olnud  palju, sest enamus tegevusi toimub sõprade ja tuttavate toel.
Sellegipoolest, raamatu autor on väga hästi hakkama saanud nii oma kooli loomisega, kui ka selle raamatu kirjutamisega. Seega on kindel, et vanniga ta merel enam ei uju, „jalge alla” on ajaga saadud ikka kindlam pinnas, s.t on tal rohkem eneseusku, julgust, tarkust, kogemust selleks, et kõigega toime tulla. 

P.S Kuidas sai Rita Ahonenist  Rita Heinot Ahonen – see väärib lugemist :D

 Loe ka:
.

No comments:

Post a Comment