Thursday, August 6, 2015

Puutumata maa



Riiulite vahel lugemist valides sattus ette Lars-Henrik Olseni triloogia, mis on eesti keelde tõlgitud juba 1995. aastal. "Puutumata maa" on neist esimene osa. Kaanekujundus ja lühitutvustus  andsid teada, et tegemist on ajaloolise triloogiaga, kus on mainitud ka eestlaste käekäiku. Ajaloolised lood mulle enamasti meeldivad ja raamat tundus seda põnevam, et juttu tuleb ka Eestimaast ning kirjutajaks on taanlane.

Kogu loo tegevus toimub 13. sajandil, mil ristirüütlid tulid uskmatuid ristima. Triloogia esimene osa on keskendunud Taani elule-olule. Loo keskmes on Svend, kes on lihtne karjapoiss ja veedab oma päevi karjas, metsas ning suhtleb ülejäänud elanike poolt kardetud ja vihatud Hulkuriga. Taanlased juba tunnistasid Jeesus Kristust, kuid samas olid säilinud ka teatud rituaalid ja kombed minevikust. Hulkur on aga uskmatu või õigemini usub ainult metsahaldjatesse ja loodusesse. Oma tarkusi jagab ta ka Svendile.  Viimane on aga kahe tule vahel, küla jahib Hulkurit, kuid Svend käib läbi nii küla kui ka Hulkuriga. 

Peale nende kahe tegelase on raamatus veel palju teisigi tegelasi, kes kokku moodustavad ühe kogukonna. Väga hästi tuuakse lugejani tolle aja kombeid ja tavasid. Antakse teada, mida söödi, mida joodi. Tundus, et inimlikkust oli tol ajal väga vähe, orjakaubandus lokkas täiel rinnal ning häbimärke põletati kergekäeliselt õigusteta inimese palgeile.  Jõhkrus ja vägivald olid väga omased varakamatele inimestele. Saamahimu ja kasuahnus kannustasid avastama ja vallutama uusi maid ja rahvaid. Nii plaaniti kuningas Valdemari eestvedamisel Eestimaale minna. Oskamata oma elu edasi seada, otsustab selle käigu ka Svend kaasa teha. Triloogia esimene osa lõppebki lahinguga Lindanise all. 

Raamatus on ka ohtralt tarkuseteri, mis kõik on välja öeldud Hulkuri poolt:

Vaid rumal mees arvab, et kõik, kes talle sõbralikult naeratavad, on ta sõbrad. lk 82 

Vaid armastusest tõusevad lootus ja usk. lk 83

Kuula iseennast. Kui sa kuulad enda sisemust, koged sa, et mõtete väljendamiseks on vaja julgust. Söandada on sama, mis lennata. See, kes vaikib, kaotab elu. Kuid ära tee midagi teiste kulul. lk 152

Rumala mehe nuga on alati esimesena või sees. Ja rumala mehe toit on ka esimesena söödud. Seda ei peeta heaks. lk 196

Raamatul on väga asjalik eessõna Raivo Juurakult.

Lihtne ja haarav lugemine!  

No comments:

Post a Comment