Sunday, September 13, 2015

Litsid



Mart Sander on mitmetahulisem kui üks orkester – laulab, tantsib, näitleb, maalib, nüüd selgub, et on ka suurepärane kirjanik ja ajaloolane. Igatahes seda viimast tõestas tema esimese eesti keeles ilmunud raamatu lugemine. Kõrvus Mart Sanderi hääl, lugesin „L…d“ läbi ühe jutiga. 

Loo keskmes on  lõbumaja, mida peab proua Kukk. Sealsed elanikud on  tasemel tüdrukud ja pakutakse teenindust kõrgemale klassile.  On pöördelised aastad Eestimaal, Nõukogude Venemaa on asunud oma baase rajama ja kinnitab üha enam kanda. Maailmas käib juba sõda. Eesti riigi olukorras aga keegi ei tea, kelle poole on õigem hoida, kes on kelle spioon. Lõbumaja teenindab  neid kõiki ja peab kohanema oludega, ka nõukogude ohvitseride jõhkruse ja labasusega.  

Pealkiri on nii šokeeriv ja otsekohene, et ei taha seda väljagi öelda :D Samas mulle tundub, et see on siiski taotluslik. Pole ju teada, kes lõpuks need suuremad l…d on, kas korrumpeerunud valitsus, nõukogude sissetungijad või lõbumaja elanikud?! Selles loos on fiktsioon põimunud tõsieluliste faktidega, osad nimed on ehtsad, osad väljamõeldis, lõbumaja on vaid abivahendiks Eesti saatust määravate aastate kirjeldamisel. Sanderi  rafineeritud maitse kostub ka lõbumaja kirjeldamisel, mitte midagi ei ole siin labast ja detailidesse ei laskuta. 
Oli suurepärane lugemine!

Veel on lugenud ja räägivad: 

No comments:

Post a Comment