Monday, December 5, 2016

Andruse elu ja õnn



Kui jätkata mõttega: lugeda on vahva kui tuttav nimi on raamatus, siis tabas mind selleski raamatus äratundmisrõõm. Õnneks jäi see ka ainsaks äratundmiseks. Kaldun arvama, et Tarmo Tederi kujutatud Andrus ei olnud oma naissoost kaaslastele just kõige leebem ja parem kaaslane.
„Andruse elu ja õnn“ on  läbilõige Kihnu kaluri Andruse elukäigust, mis veereb kord üles, kord allamäge. Tema elus on õnnestumisi, ebaõnne, vintsutusi ja kannatusi. Oma olemuselt on Andrus lihtne, keskmisest nutikam, kuid omamoodi kiiksuga mees, kes armastab viina, naisi, kaklusi ja raha. Üks armastus rikub aga teist ja nii tuleb tal perega hüvasti jätta, kakluses saadud süüdistuse eest vangalamüüride vahel istuda ning õnnetu juhuse tõttu jupikesest oma käe otsast loobuda. Suurt, kanget ja tugevat meest ei murra aga miski, ja vaatamata ebaõnnestumistele jätkab ta eluteed üsna optimistlikuna. Üks tüüpiline mehelik unistus on tal ka: nii väga tahaks poega, pärijat.
Andrus on sündinud nõukogude aega ja tema elukäik jõuab välja tänapäeva. See raamat on nagu läbilõige mõjukamatest sündmustest lähiajaloos, mille sisse on osavalt seotud  Andruse elukäik või tegelikult vist vastupidi: Andruse elukäigu foonil tulevad esile ka muutused ühiskonnas. On ju kõigel, mis meid ümbritseb, olemas mõju meie argipäevadele, olgu selleks kõigeks siis kas loodusjõud või poliitilised jõud, mis muudavad maailma, inimeste otsuseid ja valikute võimalusi.  Lisaks on seotud taustaloosse kõik Eesti kuulsad Andrused.
Kui mõelda, et kas iga mees saab endale sepitseda ise saatust ja valada õnne, siis küllap ehk saakski, kui täpselt ette teaks, kuidas seda teha. Andrus proovis seda teha küll, näiteks tema ärivaist oli üsna terane. Vaatamata ebaõnnele ja saatuse poolt etteveeretatud katsumustele ei olnud Andrus üldsegi mitte anti-kangelane. Pigem äratas veidi kaastunnet ja tekitas soovi mõista.
Raamatu 102 lehekülge on täis tihedat ja ilusat teksti.
Mulle meeldis!
Vaata ka:
http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/elu-ise/ 
https://loterii.blogspot.com.ee/2016/09/tarmo-teder-andruse-elu-ja-onn-2016.html 

No comments:

Post a Comment