Monday, September 4, 2017

Valged ööd



Kõlab küll veidralt ja pisut kõhedaltki, aga suht turvaline on valida lugemiseks krimka. Sest on ju teada, et keegi sureb/kaob, keegi on mõrvar/süüdlane ja on ka keegi, kes müsteeriumi lahendab. Nii et seekord valisin Varraku nimekirjast Ann Cleevesi „Valged ööd“, mis on tema „Shetlandi“ sarja teine raamat.
Nagu ütleb ka sarja nimetus, toimub tegevus Shetlandil.  See on paik, kus on kaunis karge põhjamaine kliima, valged ööd ja mägine maa. Saarel elav kunstnik Bella Sinclair korraldab oma galeriis „Herring Houses“ peo, et tutvustada uut kunstiteost ja esitleda  küla teise kunstniku Frani Hunteri loomingut. Peole on kutsutud ka uurija Jimmy Perez, kes ei ole ükskõikne Frani suhtes. Järgmisel päeval leitakse paadikuurist laip. Siis leitakse veel üks laip ning tegelikult on see küla elanud juba aastaid teadmata, et nende juures on  veel üks laip. Juhtumit asub uurima loomulikult kohalik uurija Jimmy, kes teab kõigi elanike tausta ning hakkab omavahel seostama peol nähtud ja kuuldut. Muidugi ei jäeta uurijat üksinda uurima, vaid kohale tõttab ka kõrgem abivägi, kelle ees peaks kohalik uurija veidi aukartustki tundma.
Kui mõnikord krimkat lugedes on lugejal närvid viimseni pingul ning raamatu lõppedes on küüneotsadki hirmust näritud, siis see lugu hirmutavalt ei mõjunud.  Tegemist on üsna tavalise krimilooga, mille tegelik kriminaalsus on väikesem kui loo kulgedes mulje jääb. Siiski mõrvad olid, ja pinget kruvitakse selliselt, et kahtlus langeb pea igale saareelanikule. Mulle meeldis, et lugu ei hargne ainult uurijakeskselt, vaid minategelasteks said ka teised küla elanikud, nii siseneb loosse tavalist argipäevast saare elukorraldust, mis on meeldivalt rahulik ja pigem rahumeelne. Igatahes hakkas Shetland mulle vägagi kutsuvalt meeldima.
Uurimisega kaasa jookseb uurija ja Frani armastuslugu, kuid seegi on pigem rahulik ja kaalutlev teineteisele meeldimise lugu, mis ei too suurt kirge ega põnevust krimiloole juurde. Siiski on armastus ka selles loos üks sündmusi käivitav tõukemootor, mis toob soovimatud tagajärjed. Lõpplahendus kantakse ette "Kättemaksukontori" kergusega, et mis, miks ja kuidas kogu see sündmusteahel toimuma sai. Omamoodi ootamatu ja veider on see, et mõrvarist mõrvari muljet lõpuks ei jäägi.
Kokkuvõtteks on tegemist sellise mõnusa ajaveetajaga, mis hoiab enda kütkes kuni lõpuni.
Raamatute põhjal on valminud BBC telesari „Shetland“.  
Kirjastus: Varrak
327 lk
 

No comments:

Post a Comment