Sunday, December 17, 2017

Rebecca



Küllap sellepärast, et elu huvitavam oleks, koostatakse erinevaid nimekirju, väljakutseid. Üks selline on nimekiri sajast raamatust, mida peaks inimene elujooksul lugema. Tuleb tunnistada, et minulgi neist on paljud lugemata ning esitamata endale väljakutset, valisin seekord lugemiseks nimekirjast Daphne Du Maurieri “Rebecca”, mis on ilmselt üks kuulsaim tema romaan.
Noor ja kogenematu proua van Hopperi seltsidaam abiellub pärast põgusat tutvust Maxime de Winteriga. Pärast mesinädalaid suundutakse noore kaasaga koju Manderleysse. Manderley on suur uhke mõisakompleks, mis on kuulus oma suurejooneliste pidude ja olengute korraldamise poolest. Nooruke mõisaproua satub paika, milles on ei ole kohta ja inimest, mis või kes ei oleks seotud eelmise proua de Winteriga.  Rebecca vari on kui suur must pilv noorukese proua de Winteri kohal ning noorel perenaisel on raske kohaneda. Seda enam, et seda ei näi toetavat ka härra de Winter ning teenijaskondki ei tundu olevat meelestatud kõige rõõmsamalt uue tulija vastu.
See lugu viib meid aega, mil naised olid väljapeetud daamid, mehed härrad ning erisusi samas klassis ei pooldatud. Raamatu minajutustaja on noor proua de Winter, kuid peategelane, kelle ümber elu käib ja kes kõike mõjutab,  näib olevat siiski Rebecca. Kummitusliku ja tugeva natuuriga eelmise perenaise aura muudab noore proua alandlikuks, allasurutuks, hirmunuks, seda enam, et kogenematu oli ta nagunii. Siiski varjutab ka Rebecca mälestust saladusteloor ja uus proua de Winter satub nende saladuste, mis on lausa kriminaalsed, keskmesse.
Selle raamatuga oli nii, et algus ei saanud vedama, keskel ei saanud pidama ning lõpuosa muutus juba aimatavaks. Pärast lõppu tuleks algus uuesti lugeda, sest esialgu ei osanud algust seostada ja oli end raske haakida loo külge. Edasi läheb põnevaks ning lugemine edenes hoogsalt. "Rebecca" on väheste lembestseenidega ilus armastuslugu, mis on varjutatud kriminaalse looga. Siiski armastus võidab ja mõnikord tuleb selle õigeni jõudmiseks elada soovimatut elu, sellist elu, mida sa igavesti endale tunnistada ei tahaks, mida tuleb varjata, et mitte kaotada uut saabunud õnne.
Loo olustik meenutas mulle üsna tugevalt „Jane Eyre“, kuigi „Rebecca“ on ilmunud sada aastat hiljem ja ei olnud nii sünge kui "Jane Eyre". 
Kes tahab lisaks raamatule ka filmi vaadata, siis youtubes on seda võimalik teha: 
https://www.youtube.com/watch?v=cqkChR44vkA 
https://www.youtube.com/watch?v=h7Atb503JwY 
Kirjastus: Hea Lugu
480 lk

No comments:

Post a Comment