Sunday, October 21, 2018

Vanaema ja kaheksa last metsas


Ühes Hommiku TV saates rääkis keegi mingis muus kontekstis, et lasterikastest peredest jutustavaid lasteraamatuid on vähe. Triin Soone Eesti Lastekirjanduse Keskusest lükkas selle väite ümber, sest raamatuid ilmub palju ja neid on väga erinevatel teemadel. Lasteraamatuid ilmub tõesti palju ja sellega seoses meenus mulle tore raamat tõeliselt lasterikkast perest - Anne Catharina  Vestly „Vanaema ja kaheksa last metsas“. Mäletan, kuidas olin kade oma vanemale vennale, kes oli nii suur ja tark juba, et sai seda raamatut lugeda. Mina nii hästi veel lugeda ei osanud ning selle õhukese raamatukese lugemine tundus hiiglama suur ja raske ettevõtmine olevat. Kui ma ise ka nii suureks ja targaks sain, ei jätnud ma loomulikult seda raamatut lugemata.  Nüüd, nii …aastakümmet hiljem, üle lugedes, tuli lugu väga tuttav ette.
Üksildasse metsamajja kolivad ema, isa, nende kaheksa last, vanaema ja koerake nimega Suitsutoru. Vaikne metsamajake ärkab otsekui talveunest, sest suure pere elu on seiklusrikas ja neid seiklusi jagub tõepoolest kõigile ning kõikjale. Isegi vanaema, kes seni oli vaid oma toas pikutanud, saab eluvaimu taas sisse ning satub temagi toredate juhtumiste küüsi, rääkimata lastest, kes on ju selle-ala meistrid.
Selline muhe ja aus lasteraamat, mis tuletab meelde ehedat naturaalset elu, kus lapsed kõndisid jalgsi kooliteed, mängisid lille, rohu ja puudega. Nalja saab ka ning natuke hirmus on samuti, sest mõni julgustükk võiks lõppeda isegi halvasti. Kuid kirjanik on õnneks ikka heatahtlik olnud, ning väike hirm mõjub ainult õpetliku hoiatusena.  
Mis aga puutub lasteraamatutesse, kus on teemaks muuhulgas palju lapsi peres, siis ega neid lihtne leida ei olegi. Märksõnastik EMS annab küll kenad märksõnad ette, kuid raamatukogusüsteemidest neid selle märksõna järgi alati ei leia.
Täiskasvanuna lasteraamatut on kuidagi eriti värskendav lugeda: lisaks sellele, et lasteraamat on enamasti alati muretu ja helge, mõtled ka selle kirjutaja peale, kuidas tal oli lõbus välja mõelda neid juhtumisi.   
Kindlasti on see raamat ka tore vanaemade motivatsiooniraamat, sest kes ei tahaks olla selline äge raamatuvanaema moodi vanaema :) 


Kirjastus: Eesti Raamat/1971.a.
104 lk

4 comments:

  1. Üks mu lapsepõlve lemmikraamatuid. Ikka lugesin, kui maailm raske ja elu võigas tundus - ning tegin vahvleid ning üritasin kevadtalvises päikeses silmad kinni kõndida =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga armas :) Raamatud pakuvad tõepoolest turvatunnet ja aitavad igast jamast üle saada.

      Delete
  2. Sellele eelnes "Kaks suurt, kaheksa väikest ja veoauto" ja need kaks olid mu lapsepõlve lemmikud, ikka kapsaks said loetud. Nüüd hiljem on neid lugusid veel tõlgitud, aga need kaks on minu jaoks need "õiged".

    ReplyDelete
    Replies
    1. See eelnev raamat on mul lugemata. Minust on millegipärast üldse paljud lasteraamatud nende õigel lugemiseajal mööda läinud. Püüan seda võlga nüüd tasa teha ;)

      Delete