Tuesday, March 8, 2016

Delfiinia


On imearmas lasteraamat Dagmar Normetilt. Mäletan, et see oli lapsena minu lemmikraamat. Kogu see lugu, need Siima Škopi suurepärased joonistused ja lapsepõlve nostalgia annavad sellele raamatule nii mõnusa koosluse, et ikka ja jälle tahaks seda üle lugeda .
Delfiinia on raamat inimeste ja delfiinide sõprusest, kus Sirri-Sii ja Torro-Too on delfiinilapsed, Lik ja Lok aga inimlapsed.  Delfiinilapsed õpivad delfiinimaailma kombeid: jäljekirja, varlitamist, tundma hoovuseid. Inimlapsed on tulnud tühjale, asustamata rannale, et korjata loomaaiale haruldasi taimi ja ookeanielukaid. Üleannetud võivad olla nii lapsed kui delfiinid, seekord viib delfiinijõmpsikate uudishimu nad rannale, kus elavad lapsed. Suures mänguhoos unustatakse ohututus ja delfiinilaps sulpsatab kaldale.
Lisaks ookeani elule jutustatakse ka legend Vana-Kreeka laulikust Arionist, mis näitab delfiinide headust, sõprust, ustavust inimesele. Delfiine on alati peetud inimese sõbraks. Ka selles loos näevad delfiinid inimesi enda sõbrana, samas delfiinid peavad siiski n.ö oma sõpruse mõne inimese silmis ära teenima. Aga headus võidab ja lõpp hea kõik hea.

No comments:

Post a Comment