Tuesday, October 24, 2017

Veider armastuslugu



Arp Rullingo (Alfred Rullinkov) romaan „Veider armastuslugu“ kuulub Eesti Romaanivara sarja ja avaldati esmakordselt 1939. aastal kirjastuse Loodus romaanivõistluse kolmanda preemia väärilisena.
Juhan Saarde on üürinud väikesesse Loopre alevikku korteri, et kosutada oma närve, puhata ja leida hingerahu. Ta jalutab looduses, käib ja sotsialiseerub kohalikega ning teda kutsutakse ka seltskonda aega veetma. Silma hakkab talle kena neiu Erika, kes on küll kihlatud kooliõpetaja pojaga, aga kui osavalt jutelda ning veenev näida, võib olla õnnestub ka neiule muljet avaldada. Midagi õnnestub küll. Kuid närvihaigus on süvenevas faasis ja väline näiline muretus ei suuda enam peita progresseeruvat haigust.
Selles loos tegelikult ei juhtu suurt midagi. On palju suuri ülevoolavaid tundelisi sõnu, midagi sellist romantismiaegse laadset, kus puhuti suurtest tunnetest ja viskuti armastuse nimel igavikku. Loopere alevik pidavat olema Aegviidu ning härra Saardele ja preili Erikale olevat olemas olnud ka prototüübid. Tuttavad on looduskirjeldused, olen Aegviidus, Nelijärve piirkonnas käinud ja olnud lugematuid kordi, seega selle kandi pealt oli ka meeldivat äratundmisrõõmu.  Väga hästi annab see lugu edasi tolleaegset olustikku, sõnavara, mis on kohati ikka väga teistsugune, kui võrrelda tänapäeva elu-olu ja keelekasutust. Ikkagi 100-aasta tagune lugu.
Kõige suurem õnn võib ükskord muutuda igapäevaseks. Sa igatsed ja rühid ning püüad õnne, elad rahutus uimas, teed kõik, mis su võimuses, ei kohku tagasi suurte lolluste eest, et aga saavutada ihaldatud õnne, aga kui oled saavutanud lõpuks selle, ei oska sa sellest suuremat lugugi pidada. Õnn nagu polekski enam õnn. Lk 31
Lihtne eluline ja rahulikult kulgev lugu leiab kurva lõpu. Väga meeldiv on see, et raamatu lõpus on avaldatud Maire Liivametsa kokkuvõte raamatust koos informatsiooniga autorist. On ju Arp Rullingo suhteliselt tundmatu kirjanik. Seega on raamatus löödud "kõik kärbsed ühe hoobiga", ei pea infot kusagilt rohkem hankima. 
Kirjastus: Eesti Raamat
139 lk

No comments:

Post a Comment