Sunday, September 29, 2013

Lasnamäe valge laev



Minu arvates avab Viktoria Ladõnskaja oma raamatus väga hästi vene inimese hinge ja olemust. Juttu tuleb kõigest:  kirjutaja enda lapsepõlv, noorusaeg, valikud, aga ka talle oluliste isikute elud. Lisaks tunded, mis valdavad inimest, kes elab Lasnamäel, kuidas on ja mis tähendab olla lasnamäelane.
Kõik algab ikka algusest, väikeste kildudena Lasnamäe ajaloost tänapäeva. Iga peatükk - erinevad aastad ja ise lugu. Mälu värskendamiseks on iga loo alguses meenutatud ajaloo tähtsamaid sündmusi, mis iseloomustasid ühte või teist aastat. Muuhulgas on äraseletatud ka Edgari fenomen venelaste hulgas Selles mõttes sai Savisaarest venelaste päike.
Väga hästi annab ta edasi sellist pidetuse tunnet, eestimaa venelane ei ole 100% kohal ei siin ega ka enam Venemaal. Ajalugu on eestlased-venelased koos elamapannud ühele pinnasele, ühte kultuuriruumi. Nüüd, kus see eestlaste venelaste teema ehk enam nii väga aktuaalne ei olegi, aitab Ladõnskaja kirjutatu ometi luua ja säilitada tolerantsi, mis on nii väga vajalik  üksteisemõistmiseks. 


Veel kirjutavad: 

No comments:

Post a Comment