Tuesday, September 24, 2013

Minu India



Pikaajalise India kogemusega Eeva Kaun on väga õige inimene kirjutama oma selle maa kogemustest, muljetest. Ega vist sellisest suurest, mitmetahulisest maast muidu aimu ei saagi, kui seal tuleb elada, töötada, suhelda, kaubelda, reisida ühest osariigist teise. Ja Eeva on sellega väga hästi toime tulnud.  Osava sulesepana on ta osanud  kõik ka usutavalt kirja panna. Raamat on kaasahaarav, humoorikas. Lisaks enda isiksusele on kaasa haaratud selliseid huvitavaid kohalikke tegelasi nagu Mr Guru, Harvi. Loodud dialoogid  annavad ehedat India elu paremini edasi, kui lihtsalt kirjeldus. Tegelikult on ka Eeva kirjeldused värvikad, huvitavate võrdlustega, mis teeb lugemise väga nauditavaks. Kontrastid on toodud väga eredalt esile, India on maa, kus vaesus ja rikkus on teistmoodi  segunenud. 

Kui nii mõnigi Minu sarja raamatu autor keskendub palju enda isiksusele, siis minu arvates Eeva jätab iseenda rohkem tahaplaanile. See on raamat ikka rohkem sellest maast, läbielatud kogemustest, nägemustest. Ta ei lähe isiklikuks, või kui, siis õige pisut, ja sedagi läbi huumoriprisma. 

Ise ma väga suur India fänn kindlasti ei ole. Silme ees on pilt räpaste tänavatega, prügihunnikud, pealetükkivad - agressiivsed inimesed. Ka varemloetud Shantaram andis minumeelest edasi päris hästi India olustikku: hullumeelset liiklust, elu slummides jne. India on nagu India filmidki, köidavad küll, kuid ei ahvatle. Paraku ei muutnud seda mõtteviisi ka loetud raamat, mis lugemisvarana oli väga hea. 

Veel on lugenud: 

No comments:

Post a Comment