Sunday, August 7, 2016

Koidupalavik



Väga mõnus raamatu formaat ja tagakaane lühike tutvustus olid ajendiks, miks valisin lugemiseks Peter Gardos´i Koidupalaviku. Tegemist  on autori vanemate looga pärast Teist maailmasõda.
1945. aastal pärast sõja lõppu saadeti erinevates kontsentratsioonilaagrites ellujäänud ungarlased Rootsi taastuma ja ravile. Sinna sattus ka kahekümneviie aastane Miklos, kes põdes tuberkuloosi, kellest oli alles vaid inimvare ja kellele oli arst öelnud, et elada on kuni pool aastat. Miklos suhtub saadud informatsiooni rahulikult ja kirjutab kirja 117-le noorele ungarlannale, kes samuti ravivad end Rootsi haiglates. Kirjavahetus jääb püsima Liliga. Ka Lili  tervis on üsna kriitilises seisus. Kahe kuhtumisele määratud inimese vahel aga tekib säde ja tervis ei saanud takistuseks armastusele. Raamatu lõpus selgub, et need kaks paljukannatanud noort elasid tegelikult kõrge eani.
See raamat ongi tugeva tahtejõu-, enesesisenduse- ja julgusesegune romantiline lugu. Sõja koledused on ka kusagil mälusopis alles, kuid need on siiski möödanik ja ettepoole vaadatakse lootusrikkalt ning pigem rõõmsalt. Teemana tuleb siin esile ka usuküsimus. Kuna juudi rahvus taheti sõja ajal täielikult hävitada, siis tekib ka Mikloses ja Lilis soov lahti öelda juutlusest. Samuti on siin teemaks sotsialistlikud maailmavaated, mida aitas propageerida Nõukogude Liidu võit Saksamaa üle.
Lihtne, ladus tekst ja armsad väikesed kirjakesed teevad selle lugemise väga mõnusaks. Tekstist õhkub sügavat austust oma vanemate vastu ja on väga tore, kui  sellised positiivse sõnumiga lood ka kirja saavad. 
 Veel on lugenud:
https://sehkendaja.wordpress.com/2016/08/05/29-peter-gardos-koidupalavik/ 
http://juuliraamaturiiul.blogspot.com.ee/2016/06/koidupalavik-peter-gardos.html 
https://lugemiselamused.wordpress.com/2016/05/14/peter-gardos-koidupalavik/ 
Kirjastus:  Tallinna Raamatukirjastus, 263 lk.
 
 

No comments:

Post a Comment