Thursday, March 9, 2023

Kaotatud au

 


Loen ikka veel Jordaania reisi tuules. Seekord Norma Khouri „Kaotatud au“. Kui „Abielus beduiiniga“ kajastas Jordaania elu positiivsemat poolt, siis käesolev raamat räägib sealse kultuuri varjupoolest.

Norma ja Dalia olid parimad sõbrad, nad elasid oma peredega Ammanis, Jordaania pealinnas. Perekondades, kus ülekaalus meesliin, olid tüdrukud valvatud ning nende vabadus piiratud. Tütarlastel õnnestus siiski rajada oma juuksuriäri, kuid neid saatis alati Dalia venna valvas silm. Vaatamata valvele armus Dalia katoliiklasest noormehesse. Muhameedlannal on keelatud suhelda teisest usust noormehega ja tegelikult ka noormeestega üldiselt. Vaatamata tüdrukute valvsusele haistis vend ohtu…

Kurb raamat. Meie kultuuris on selline saatus karjuv ülekohus ja mingitele reeglitele ei allu. Kuidas on võimalik tõsta kätt oma lapse vastu? Neid Araabiamaades veel tänapäevalgi jätkuvaid iidseid tavasid raamat tutvustab. Üsna palju ka kordab, aga lugu ise on äärmiselt nukker ning toob ikka ja jälle oma kodusesse reaalsusesse mõistmist, et mis meil viga elada.

Kirjastus: Sinisukk, 2003

192 lk

No comments:

Post a Comment